Cu ceva vreme in urma, nu stiam mai nimic despre ce presupune coachingul, in afara conceptului folosit in sportul de performanta. Pentru domeniul dezvoltarii personale, l-am perceput ca pe o tehnica la moda, folosita de niste „baieti destepti”, care au facut niste formari „destepte”, importate din America, mergand puternic pe mecanisme motivationale. Acesti baieti, care pareau ca sunt cumva deasupra problemelor lumesti, ca si cum acestea li se intamplau mai mult altora decat lor, doar punând niste intrebari la fel de „destepte”, ii faceau pe neputinciosii din fata lor sa aiba revelatii si sa-si gaseasca solutiile care erau de fapt chiar sub nasul lor. Asta, bineinteles, pentru un onorariu pe care nici cel mai ilustru psihoterapeut nu putea visa sa-l ceara pentru o sedinta de o ora.
Aveam convingerea ca metodele si tehnicile cele mai eficiente prin care poti insoti pe cineva, in procesele reparatorii si de transformare si dezvoltare, apartin domeniului consilierii psihologice si psihoterapiei bazate pe interventii noninvazive, securizante, cu grija pentru om si sensibilitatile lui, ca de exemplu metodele de actiune din psihodrama si sociodrama in care am multi ani de formare si experienta.
Si pentru ca universul are menirea de a mentine echilibrul in toate, si eu aveam nevoie de o provocare ca sa-mi revizuiesc parerea, pe traseul meu profesional a aparut ocazia sa vad cu ce se mananca si coachingul. Cu timpul, facand cunostinta cu acest proces cu toate surprizele, dedesubturile, regulile si constrangerile lui, l-am indragit iremediabil chiar din timpul formarii in cadrul Coaching Partners, imbogatindu-mi paleta de tehnici si instrumente de lucru, pentru si cu oameni. Acum port recunostinta si respect atat procesului in sine, cat si celor care-l practica.
Pentru mine coachingul este un drum cu o destinatie concreta, un proces evolutiv, o relatie in care sunt necesare prezenta, responsabilitatea si implicarea in proportie de 100%, pentru garantia succesului si a satisfactiei reciproce. Alison Hardingham a definit foarte frumos coachingul ca fiind „… una dintre acele relaţii speciale asimetrice in care cineva isi lasa la o parte propriile preocupari si nevoi, pentru a putea intelege si a raspunde mai bine la preocuparile si nevoile altcuiva.”
In timp, m-am bucurat sa pot integra competentele de psihoterapeut cu cele de coach in mod fericit, construindu-mi modelul meu personal de coaching. Acesta are particularitatea ca, dupa contractarea sesiunii si stabilirea obiectivului, pot interveni cu tehnicile complementare de explorare si intelegere a celorlalti din existenta clientului sau cele de analiza a evolutiei preconizate din prezent catre viitor. Decizia pentru aceste interventii o iau in oricare dintre fazele procesului, intr-un mod adecvat, in functie de situatia prezentata si de raspunsurile clientului.
Folosirea acestor tehnici complementare, multe dintre ele inspirate din metodele de actiune din psihodrama si sociodrama, permite o abordare creativa in modul de a lucra cu clientii in functie de tipologie si de situatiile abordate, poate aduce procesului de coaching eficienta, iar relatiei de coaching un nivel crescut de incredere si intimitate cu beneficii majore pentru client.
Motto-ul meu „Cine n-are un coach, sa-si cumpere”, il interpretez ca pe un bun necesar oricui, considerand ca oricat de autodidacti, disciplinati si eficienti am fi, sunt momente si situatii in care schimbarea cadrului de referinta si o noua perspectiva pot aduce un raspuns extrem de valoros pentru rezolvarea problemei care ne preocupa, rezolvare la care poate n-am fi ajuns singuri.
Coachingul in Romania creste, inca timid, inca necorelat cu nevoia existenta si nesprijinit de cei care au putere de decizie, in primul rand in educatie. Este de datoria mea, a noastra, a tuturor, sa-l facem cunoscut si sa-i demonstram eficienta si beneficitatea.
ARC Pro ofera acel cadru potrivit atat pentru evolutia noastra, a coach-ilor, cat si pentru diseminarea informatiilor si experientelor si propagarea fenomenului de coaching in medii din ce in ce mai diverse. Nu ne ramane decat sa valorificam la maxim existenta acestui organism din care facem parte, si in care sunteti invitati sa faceti parte, sa construim impreuna adunandu-ne fortele si sa dezvoltam coachingul in Romania!