ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Cum te poate ajuta un coach?

Cum te poate ajuta un coach?

Oana Gherghina 09 august 2017

Daca ai auzit de coaching, cu siguranta ti-ai pus macar o data aceasta intrebare. Multi nu sunt inca familiarizati cu procesul de coaching, de aceea pun semnul egal intre coach si psiholog.

Mai jos veti gasi cateva sugestii cand puteti apela la coach si cand puteti apela la psiholog.

Atunci cand problemele sunt mai degraba blocaje, nu stii ce vrei, sau stii ce vrei dar nu ai un plan de actiune, te poate ajuta un coach. Coaching-ul este un proces activ de invatare, de transformare profunda, un parteneriat in care iti poti crea viitorul dorit. Coach-ul nu va investiga situatiile din trecut, el porneste de la realitatea actuala si prin procesul de coaching vei ajunge sa iti realizezi obiectivele propuse. El este doar un facilitator, iar cu ajutorul lui tu singur vei fi realizatorul si autorul propriului viitor.

Subiectele abordate in coaching pot fi foarte diversificate, orice arie a vietii poate deveni subiectul unui proces de coaching. Iata doar cateva exemple:

  • Nu stii exact ce vrei

Cel putin o data in viata te-ai gasit in aceasta faza in care pur si simplu nu ai stiut ce vrei. In aceasta situatie, coach-ul are un rol foarte important pentru ca te poate sprijini sa afli ce iti doresti cu adevarat, ce este important pentru tine si ce efecte vrei sa generezi in viata ta. Cu ajutorul procesului de coaching poti dobandi claritate asupra ceea ce vrei si ceea ce ai nevoie cu adevarat.

  • Stabilirea unui plan de actiune si punerea lui in practica

Asta insemna ca stii ce vrei, dar ca nu ai identificat calea pe care sa o urmezi si prin urmare, nu ai un plan de actiune. Aici coach-ul te sprijina sa iti clarifici optiunile sau sa generezi altele noi si sa o alegi singur pe cea mai potrivita pentru tine, in acel moment.

  • Identificarea celui mai potrivit traseu profesional

Rolul coach-ului in acest caz este acela de a te asista in procesul tau de identificare a domeniului care sa iti aduca satisfactii profesionale, si determinare a modalitatilor prin care poti gasi sau crea jobul ideal.

  • Descoperirea vocatiei

Cand ceva din tine iti spune ca vrei mai mult si ca poti mai mult, cel mai bine este sa asculti acea parte din tine care iti transmite acest mesaj. Practic nu ai o problema specifica, ci doar ai senzatia ca iti irosesti potentialul si ca nu mai vrei ca acest lucru sa se intample. Coach-ul te poate sprijini sa afli care este urmatorul pas pentru tine.

  • Blocajul

Este cel mai des intalnit motiv pentru care se apeleaza la coach. Cand ai sentimentul ca te invarti in cerc, ca nu reusesti sa iesi din el, este semnul ca ar fi indicat sa apelezi la coaching. Astfel, reusesti sa te cunosti pe tine si sa devii constient de propriile limite auto-impuse. Coach-ul te provoaca sa-ti depasesti tiparele de gandire, te scoate din zona de confort, te ajuta sa-ti largesti perspectivele si sa gasesti solutii originale.

  • Automotivarea

Exista si situatii in care stii ce ai de facut, dar pur si simplu amani sa actionezi. Amanarea poate fi un semn ca te confrunti cu o situatie pe care nu stii cum sa o gestionezi. Aici coach-ul are o misiune extem de importanta. Printr-un demers de exploatare cantaresti, evaluezi, explorezi si constientizezi lucrurile care te vor pune in miscare, in directia pe care tu ti-o doresti.

  • Trebuie sa iei o decizie importanta pentru viata/cariera ta

In acest caz, coach-ul te poate ajuta sa iti stabilesti planul, sa identifici pasii de actiune, sa estimezi riscurile, timpul in care poti implementa ideile tale si eventualele obstacole. De asemenea, te ajuta sa constientizezi rolul pe care trebuie sa ti-l asumi, responsabilitatile tale, resursele interne si externe de care dispui si pe care le poti accesa.

Alte aspecte des tratate in sedintele de coaching ar mai fi: stabilirea unei metode in invatare, managementul eficient al timpului, eliberarea de frustrare si stres, stimularea creativitatii, imbunatatirea relatiilor interpesonale, echilibru durabil in toate aspectele vietii.  Dar cum spuneam si la inceput, nu exista limitari in privinta subiectelor ce pot fi abordate in coaching.

Si nu uitati, coach-ul este doar un facilitator, nu iti va oferi solutii, nu te va judeca si nu-ti va da sfaturi din propria experienta.

Iar la finalul procesului de coaching, vei deveni mai constient de propria valoare, vei avea incredere in propriile forte si judecati, vei fi mult mai responsabil pentru actiunile tale si vei face primii pasi pentru atingerea potentialului si obiectivelor propuse.

Categorii:

Fii Coach Voluntar alături de Avocado în 2020

13 iulie 2020

Citeste mai departe

Coach Omul oglindă

Nicoleta Doina Radu 07 iulie 2016

Oare cine este omul oglindă?! După nume pare a fi un personaj și din punctul meu de vedere, chiar este. Însă nu este un personaj de film sau de carte bună ci unul din viață. Omul oglindă este coach.

Citeste mai departe

Bilete Conferinta ARC Pro 2019 – One proffesion Different perspectives

12 noiembrie 2019

Citeste mai departe