Coach Omul oglindă
Este un subiect despre care voiam să scriu mai de mult şi nu ştiu cum s-a făcut că l-am lăsat deoparte. Probabil că a fost necesar să mai dospească şi acum i-a venit timpul să apară. Oare cine este omul oglindă?! După nume pare a fi un personaj și din punctul meu de vedere, chiar este. Însă nu este un personaj de film sau de carte bună ci unul din viață. Omul oglindă este coach.
Coach-ul
În profesia de coach am învățat despre capacitatea de a oglindi care este esențială. A oglindi ce? este o metaforă prin care coach-ul își folosește măiestria față de client, în timpul conversaţiei de coaching. Nu degeaba se spune că oglinzile au ceva magic şi sunt convinsă că vi s-a întâmplat şi vouă să vă priviți, să fiți captivați de un chelque chose de dincolo de sticla de pe perete. Oare magia oglinzilor stă în foița de argint cu ajutorul căreia formează și reflectă imaginile?! Ar fi prea simplu să fie doar atât. Și atunci lumina, ce rol mai joacă? Dar omul, acela care se privește în oglindă…cum contribuie el la ceea ce-i dă oglinda înapoi?! Toți și toate au rostul lor, veți vedea.
Întrebări…întrebări
Formulez mereu întrebări… dar ce m-aș face fără ele, cum aș putea ajunge la răspunsul cel mai potrivit, în lipsa întrebărilor? Omul oglindă – coach-ul îi arată celui cu care discută, o anumită imagine. Aceea care se conturează în timpul discuției, din tot ce poveștește clientul. În mod similar oglinzii de pe perete, care surprinde și arată orice mișcare pe care o facem în fața ei, cam tot așa un coach bun, îi arată clientului său orice nuanță apărută în conversația de coaching. La ce ajută asta? Aparent la nimic pe moment… însă magia se petrece la ceva timp după aceea, cum am mai spus de câteva ori în diversele mele postări. Uneori se poate produce un efect de tip aha, chiar imediat însă chiar și atunci declicul general se propagă după o vreme. Sunt mulți factori care intervin și ajută sau complică mediul de propagare, crescând sau reducând viteza de reacție. Cert este că după ce s-a văzut oglindit în omul oglindă, clientul intră într-un proces interior profund, din care vor apărea răspunsurile sale, opțiunile cele mai potrivite pentru el la momentul respectiv. Adică vor apărea rezultatele mult dorite.
Răspunsurile
Cu ajutorul lor, al răspunsurilor pe care clientul le dă coach-ului, el, omul oglindă își duce misiunea la îndeplinire. Pare complicat și chiar este…dar merită tot efortul pentru că prin oglindire, coach-ul îl face pe clientul său să exploreze căi noi, posibilități neluate în seamă până atunci, să vadă alte unghiuri, să înțeleagă alte sensuri, să iasă din zona de confort care îl ține pe loc, să adopte și alte atitudini, obiceiuri, elemente, considerente… Coach-ul nu ține oglinda ci se transformă într-una cât mai fidelă, însă nu pentru a reflecta chipul omului din fața lui, ci pentru a reflecta orice posibilă cale către ceea ce e dincolo de cuvinte.
Alice în țara minunilor
Mi-a plăcut mult de tot povestea scrisă de Lewis Caroll dar și filmul de animație al studioului Disney. Mai țineți minte motanul Cheshire căruia îi dispăreau dungile? Pentru copilul din mine era o poveste ciudată pe atunci, cu oglinzi prin care intri și treci undeva în altă lume… Azi, pentru coach-ul din mine așa ceva este firesc și vă spun imediat de ce.Oglinda de pe perete rămâne rece și fixă, dacă te strâmbi la ea face la fel cu tine. Omul oglindă însă, te lasă să vezi și te învață să pășești înauntru…dar nu înlăuntrul lui ci în al tău, ca sa te descoperi pe tine, mai puternic și mai încrezător decât ai fost…