ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Timshel – TU POTI

Timshel – TU POTI

Aurel Buculei 21 februarie 2016

Am citit cartea La rasarit de Eden de John Steinbeck  în adolescență și mi-a rămas printre carțile dragi. La care m-am gândit. Nu voi scrie acum despre carte: e excepțională. Există o pagină care a rămas absolut memorabilă pentru mine. E legată de Timshell și e legată de emoția pe care am simțit-o atunci: bucurie, responsabilitate, speranță, strălucire în ochi, măreție. Povestesc des asta și simt emoția în glas. Rezonează foarte mult cu ce se întâmplă în coaching. Despre credința din coaching.

La un moment dat se discută în carte despre o traducere din biblie: “Tu îl vei stăpâni” și “Tu să-l stăpânești”.

Dacă prima traducere ordonă oamenilor să învingă păcatul o a doua traducere face o promisune “ tu îl vei stăpâni”, dând să înțeleagă că omul va învinge cu siguranță păcatul.

Câțiva înțelepți chinezi trecuți de 90 de ani se apucă de studiat ebraica și după ani de studiu iată aurul extras din mineritul lor: “Tu poți să-l stăpânești. Poți să stăpânești păcatul”. Bătrînii domni au zâmbit, au dat aprobator din cap şi au considerat că anii au fost bine folosiţi. Apoi s-au apucat de greacă.

Cuvîntul ebraic, cuvîntul timshel, „tu îl poţi stăpîni” îți dă o posibilitate de alegere. Poate că e cel mai

important cuvînt din lume. Asta înseamnă că drumul este deschis. Dreptul de a alege revine

omului. Pentru că dacă e adevărat „îl poţi stăpîni”, este tot atît de adevărat şi că „nu-l poţi

stăpâni”. Dar „tu poţi”. Asta îl face pe om măreţ, îi dă ceva asemănător zeilor, pentru că în slăbiciunea şi murdăria lui, în uciderea fratelui lui, el are totuşi posibilitatea alegerii. Îşi poate alege drumul, poate lupta şi câştiga. Vocea povestitorului era un cântec de triumf.

“Aceasta e o scara pe care să ajungi la stele.”

Şi simt că sînt om. Şi simt că omul este un lucru foarte important ― poate mai important decît o stea.

Simt o dragoste nouă pentru acel instrument strălucitor, sufletul omenesc. Este un lucru

frumos şi unic în univers. Este mereu atacat, dar niciodată distrus ― pentru că „tu poţi”.

Acum, savurând încă o dată această poveste, veți înțelege de ce cred în timshel. De atunci întotdeauna am crezut. După întălnirea cu coaching-ul mi-am adus aminte de timshel. Un coach lucrează cu timshel. Un coach crede în clientul său,  crede că poate și depinde doar de client să obțină. Poate că ăsta e și unul din motivele pentru care cred în coaching. Tu poți. Coachingul nu face promisiuni: îți vei îndeplini obiectivele. Poate că da, poate că nu. Nu depinde doar de coach. Poate alți clienți au obținut rezultate remarcabile. Asta nu garanteaza că următorul client va obține. Depinde de el. Depinde de tine.

TU POȚI. Timshel. Despre asta e coachingul. Uneori clientul se îndoiește de asta. Uneori pierde speranța pe parcurs. Alteori se uită în toate parțile: mai puțin la el.

Tu poți.  În asta stă și frumusețea sufletului uman. În asta constă și divinitatea din fiecare.

 

Și îmi vine să îi fac cu ochiul lui Dumnezeu: Bună treabă!

 

 

 

Categorii:

Lectia de pictura

Daniela Croitoru 12 iulie 2016

In iunie 2012, in cadrul unui workshop, am primit provocarea intrebarii-devenita clasica de acum- care este obiectivul tau pentru urmatorii 5 ani ?

Citeste mai departe

Adina Tarry – Invitat special Conferinta ARC PRO 2017

24 octombrie 2017

Citeste mai departe

In prag de an nou 2019

31 decembrie 2018

Citeste mai departe