ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Interviu cu Irina Stefanescu – „Imi place ceea ce fac si fac ceea ce-mi place”

1. Care este definitia coaching-ului pentru tine?

Pentru mine coaching-ul este o intalnire cu un obiectiv de invatare ce are un scop practic, de performanta, in care doi oameni se asculta, se vad si invata impreuna – fiecare despre sine si impreuna mai ales despre cel ce solicita sesiunea de coaching – clientul. Coach-ul este atent la client, la sine, la relatia creata si la procesul de insotire, astfel incat sa creeze toate conditiile clientului ca acesta sa descopere cum poate fi si functiona din ce in ce mai armonios si eficient, cum se poate organiza in activitate si / sau in relatii, in functie de obiectivul stabilit.

2. Cum ai descoperit coaching-ul?

Eram in 2004, la cursul de NLP Business Practitioner cu Catalin Zaharia si Andy Szekely. Ne-au povestit despre acest proces de invatare, am inceput sa exersam si mi s-a parut ca reprezinta elementul care imi lipsea din paleta de metode de invatare si optimizare cu care lucram. Am intrat in 2005 intr-un parcurs de instruire sistematic si serios cu Austrian Training Institute for NLP & NLPt in parteneriat cu Mind Master pana in 2009; in paralel am studiat psihodrama clasica timp de 4 ani ce m-a purtat apoi spre sociodrama in care m-am regasit cu totul si care, de-a lugul formarii si practicarii ei m-a ajutat sa obtin abilitatile de a face si coaching de echipa. De atunci continui sa invat si sa practic cu pasiune coaching-ul.

3. Ce reprezinta coaching-ul pentru tine?

Un prilej de a invata si de a contribui, de a avea rezultate, de a cunoaste oameni fascinanti si de a fi invitata sa patrund in lumea lor. Inca un spatiu de intalnire in adevaratul sens al cuvantului. O vocatie.

4. Care sunt mentorii tai in coaching?

In plan profesional, pentru coaching individual – Peter Schuetz (coach si psihoterapeut, trainer si supervizor de coaching si psihoterapie neuroligvistica), iar pentru coaching de echipa – Dr. Ron Wiener (sociodramatist). In plan personal, fiul meu, care pune cele mai puternice intrebari.

5. Te rugam o scurta descriere a mentorului tau.

Cu Ron Wiener tin acum cel mai mult si mai des legatura. Un foarte bun ascultator, de-o discretie, modestie si un bun simt iesite din comun, Ron are un spirit de observatie foarte fin si o claritate de cristal. Trecut prin multe, Ron are o viata ordonata si stie sa aiba foarte mare grija de el. Are o experienta bogata de viata si profesionala, purtand intelepciunea celor trei sferturi de veac cu gratie si umor si impartasind-o cu ucenicii sai din Marea Britanie, Elvetia, Grecia, Romania, Rusia si China. Nascut in Marea Britanie, crescut in Australia si revenit in plaiul natal, Ron pare a fi de pretutindeni. Se apropie cu curiozitate si smerenie de oameni si lucreaza curat, simplu, elegant si eficient. Vorbeste cu usurinta si onestitate despre felul in care ia deciziile de interventie, despre greselile si invatamintele sale si ma lasa sa invat din mers. Ma incurajeaza sa fiu diferita, sa fiu eu, imi arata ce a invatat de la mine si ma recomanda. Sunt onorata de prietenia ce ne leaga.

6. Ce crezi ca te individualizeaza pe piata de coaching din Romania?

In afara de propria prezenta si energie prin care suntem unici fiecare dintre noi, cred ca modalitatea prin care ghidez clientul sa-si concretizeze viziunea despre lume, valorile, visele, strategiile, planurile de actiune.

7. Cum vezi dezvoltarea coachingului in Romania?

Ca o calatorie in care au pornit initial cativa pionieri la drum si pe langa care se tot alatura altii si altii, oameni frumosi si increzatori. Ca mod de viata. Cu rabdare, pasiune, intelegere, toleranta, curaj si realism.

Mai rapida decat in alte parti – fie si pentru ca suntem prima tara din spatiul european care am inclus coachingul in Clasificarea Ocupatiilor si avem primul standard ocupational al acestei meserii.

8. Care sunt previziunile tale in anii urmatori pentru profesia de coaching?

Pe masura ce societatea devine tot mai educata referitor la posibilitatile de dezvoltare oferite de coaching, coachii profesionisti vor intra in tot mai multe domenii. Cele mai importante arii: educatia si sanatatea. O vad ca profesie, dar o vad mai ales ca o vocatie si un mod de viata. Mai degraba o specializare care ar completa de minune meseriile in care oamenii au interactiuni semnificative cu semenii lor.

9. Care sunt clientii tai? Exista o nisa spre care iti indrepti atentia?

Oameni care tind spre excelenta. Oameni din educatie si din sanatate. Manageri care vor sa isi dezvlte echipele. Grupuri care au nevoie sa-si defineasca si afirme locul in mediul in care lucreaza. Echipe de proiect.

10. Care este moto-ul tau?

“Imi place ceea ce fac si fac ceea ce-mi place”

11. Ce simti dupa o sesiune de coaching?

Bucurie, responsabilitate, implinire, fascinatie, recunostinta, claritate.

12. Care sunt valorile in care crezi?

Dragoste, libertate, adevar, respect.

13. Ce te-a marcat cel mai mult in experienta de coaching?

Dupa prima sesiune oficiala de coaching cu fiul meu care avea 15 ani, el m-a intrebat: “De cati ani faci asta?” I-am raspuns: “De zece ani”. S-a uitat in ochii mei si m-a intrebat: “Si de zece ani ma privezi de ceva atat de valoros pe mine, cel mai important client al tau?” Dupa care au urmat multe povesti cu ceea ce am facut impreuna in acesti ani, multele interventii de coaching pe care le-am facut, discret. Apoi a inceput sa fie interesat de coaching. La nici 16 ani urmeaza cursuri de coaching si practica in comunitatea sa de invatare nonformala Learnity (learnity.ro), unde este unul dintre Autonomari.

14. Care sunt cartile care te-au influentat?

Fiecare carte ma influenteaza, unele mai intens. Mai degraba autorii ma influenteaza, in ansamblu. Cand imi place un autor, caut sa citesc cat mai mult din ceea ce a scris. De la filosofie, istoria religiilor, calatorii, stiintifico-fantastice, spiritualitate, arta, la literatura de business, de specialitate – metode de actiune si coaching.

Ultima carte care m-a influentat mult: “Clarity” de Jamie Smart.

15. Ce ai transmite intr-o singura propozitie unui posibil client care viziteaza site-ul ARC Pro?

Vino la evenimente sa ne cunosti si alatura-te comunitatii noastre!

16. Ce scoala de coaching ai urmat?

Austrian Training Institute for NLP & NLPt in parteneriat cu Mind Master, cu acreditare EuCF (European Coaching Federation).

17. Nominalizeaza 3 coachi din Romania pe care ii recomanzi.

Catalin Zaharia, Petra Mueller Demary, Raluca Mohanu – pe acestia i-am vazut lucrand. Si lista poate continua

18. Care e obiectivul tau profesional pentru anul 2016?

Sa redeschid scoala de sociodrama din Romania pentru coachi de echipa, consultanti, traineri, manageri si alti profesionisti care conduc grupuri. Sa lansez programul de formare in sociodrama din Elvetia, pe care il conduc.

19. Cum doresti sa contribui la promovarea coachingul profesionist in Romania?

Punand umarul in ARC Pro la organizarea de evenimente, facandu-mi cat mai bine meseria in sesiunile de coaching, demonstrand cat mai mult pe de o parte si cercetand cat mai bine pe de alta parte. Sprijinind coachii la inceput de drum.

20. Ce e cu adevarat important pentru tine in timpul unei sesiuni de coaching?

Trei lucruri sunt cele mai importante: (1) claritatea, (2) sa creez impreuna cu clientul acel spatiu suficient de sigur in care acesta este foarte in contact cu sine, (3) sa fiu prezenta cu adevarat.

Interviu cu Teodora Todoran – Coachingul e fara miza, e demersul clientului

Citeste mai departe

Interviu cu Oana Gherghina – Ai toate resursele pentru a reusi!

Citeste mai departe

Interviu cu Remus Bucur – Lumea mea e stabilita de mine

Citeste mai departe