ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Interviu cu Cristina Cremenescu – Alege cu inima !

1.Care este definitia coaching-ului pentru d-voastra?

Coaching-ul este un proces benefic de autodesoperire. Porneste de la principiul ca „fiecare dintre noi suntem capabili sa ne gasim cele mai potrivite solutii” pentru problemele cu care ne confruntam. Pentru mine o sesiune de coaching este ca un consult oftalmologic – cand mergem la oftalmolog, daca nu vedem bine nu cerem ochelarii medicului. El are grija sa gaseasca lentilele potrivite astfel incat sa vedem cu claritate. La fel si in coaching – coach-ul adreseaza intrebari – schimba perspective pana cand clientul capata claritate asupra problemei.

2. Cum ati descoperit coaching-ul?

Am descoperit coaching-ul din postura de client – intr-o perioada provocatoare din viata, cand eram confruntata cu situatii dificile, atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Mi-a dat acces la resursele mele interioare. Asa am inteles ca fiecare dintre noi face, in orice moment, cele mai bune alegeri pentru a evolua, indiferent cum arata acele alegeri in planul material.

3. Ce reprezinta coaching-ul pentru d-voastra?

Coachingul este pentru mine un mod de viata prin care descoperim aspectele frumoase – ale noastre, ale celorlalti, ale vietii. Este o modalitate de a ne conecta la resursele noastre interioare pentru a produce schimbari pozitive in realitatea inconjuratoare. Este activarea energiilor noastre pozitive, este o modalitate de reconectare.

4. Care sunt mentorii d-voastra in coaching?

Am avut norocul ca primul meu coach sa fie Ramona Lacatus; am lucrat cu Ramona in 2009 si in acea perioada am invatat despre „a avea ordine in toate domeniile din viata”.

In 2011 am inceput primele cursurile de coaching. Cherry Claus a fost mentorul meu în programul Practitioner Life Coach organizat de Noble Manhattan. A fost o mare bucurie sa o cunosc personal cu ocazia rezidentialului organizat de Noble Manhattan, in Anglia. Am rugat-o sa fie mentorul meu si astfel am inceput practica in coaching sub indrumarea exigenta a unui profesionist cu peste 9000 de ore de experiență în coaching. Cherry este Master Coach Acreditat, trainer international si facilitator.

In 2013 Ramona Lacatuș m-a inspirat să continuu pregatirea mea in coaching. Si astfel am cunoscut-o pe Betska K-Burr, Co-Presedinta Coaching and Leadership International Inc. (CLI). CLI a investit ani de zile in cercetarea puterii mintii umane si a dezvoltat stiinta Mind-Kinetics (Cinematica Gandirii) care sprijina oamenii sa inteleaga de ce fac ceea ce fac. Atragem in viata noastra acei oameni care sunt reflectarea noastra. Ei oglindesc aspecte din viata noastra de care nu suntem constienti. Ne invita la introspectie si stau acolo pana cand invatam lectiile.

5. Ce credeti va individualizeaza pe d-voastra?

In 2014 am realizat ca imi doresc sa fiu instructor de coaching si am inceput procesul de pregatire cu Ramona Lacatus si Betska K-Burr. Angajamentul si increderea in oameni sunt calitatile pe care imi doresc sa le manifest in fiecare moment.

6. Cum vedeti dezvoltarea coachingului in Romania?

Sper ca in viitorii ani piata coaching-ului sa se decanteze, pe masura ce clientii individuali si specialistii din domeniul resurselor umane, care contracteaza programe de coaching, vor invata sa aleaga servicii de calitate.

7. Care sunt previziunile d-voastra in anii urmatori pentru profesia de coaching?

Ca in orice problema, cel mai important este s-o constientizezi. Odata ce ai recunoscut existenta ei, te apuci de lucru. In primul rand consider ca este mare nevoie de abilitati de coaching in managementul romanesc. Si, din aceasta perspectiva, ma gandesc ca ar fi foarte folositor sa fie introduse module de coaching in universitati. Prin coaching putem contribui la transformarea leadershipului.

8. Care sunt clientii d-voastra? Exista o nisa spre care va indreptati atentia?

Am atras multi clienti care se aflau intr-o perioada de tranzitie – studenti, persoane care doreau sa-si schimbe locul de munca sau profesia. Am avut bucuria sa-i reintalnesc multumiti, in echilibru, impacati cu alegerile lor. Ma provoaca astfel de sesiuni – pentru ca experientele mele seamana cateodata cu ale clientilor. Sunt in acelasi timp foarte inspirata de originalitatea solutiilor lor.

9. Care este motto-ul d-voastra?

„Cea mai mare descoperire in viata unei persoane este atunci cand realizeaza ca poate invata tot ce este nevoie pentru a-si atinge obiectivele stabilite.” – Brian Tracy

10. Ce simtiti dupa o sesiune de coaching?

Multumirea de a fi servit clientul. Si, la pachet cu satisfactia sufleteasca pe care o am cand vad ca pot contribui la schimbarea permanenta si pozitiva a oamenilor cu care lucrez, vine si fascinatia fiecarei sesiuni in parte – caci oamenii sunt atat de creativi cand isi dau voie sa fie!

11. Care sunt valorile in care credeti?

Angajament – de a da sens vietii pe care o traim. De a schimba ceva in lumea din jurul nostru. Si intotdeauna schimbarea incepe de la noi… Angajamentul de a fi mai buna.

Plus cei 3R: Responsabilitate, Respect; Recunostinta.

12. Ce v-a marcat cel mai mult in experienta de coaching?

Bucuria transformarii – sa constientizez schimbarile din viata mea, sa ma bucur de mine insami si de realizarile mele!

13. Care sunt cartile care v-au influentat?

The SOUL of Leadership – Deepak Chopra

No Excuses! The power of self-discipline – Brian Tracy

Scanteia divina in coaching – Betska K-Burr

14. Ce ati transmite intr-o singura propozitie unui posibil client care viziteaza site-ul ARC?

„Alege cu inima!”

15. Nominalizati 3 coach din Romania pe care ii recomandati:

Irina Andrei

Adrian Barbu

Daniel Bichis

16. Care e obiectivul d-voastra profesional pentru anul 2016?

Contribui la deschiderea unei scoli de coaching in Romania!

17. Ce e cu adevarat important pentru d-voastra in timpul unei sesiuni de coaching?

Sa fiu spatiu curat pentru sesiune: sa nu rezonez cu povestea clientului, sa nu judec, sa nu interpretez. Doar sa fiu si sa dau voie intuitiei mele sa se manifeste prin cele mai potrivite intrebari. Astfel clientul este in siguranta si nebanuitul potential al creativitatii se manifesta…

Interviu cu Gabriela Dura – Coachingul este un mod de a fi

Citeste mai departe

Interviu cu Oana Gherghina – Ai toate resursele pentru a reusi!

Citeste mai departe

Interviu cu Andreea Prună- Provocarea de a acționa

Citeste mai departe