ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Interviu cu Alina Ionescu – Coaching-ul ca un dans

1.Care este definitia coaching-ului pentru tine?

Coaching-ul este ca un dans. Si e provocator sa definesti un dans. Asadar, daca ar fi sa dau totusi o definitie, coaching-ul inseamna pentru mine crearea unui cadru bazat pe respect, incredere, grija si apreciere, dar si pe curaj, provocare si fermitate, in care coach-ul il ghideaza pe client in calatoria acestuia din punctul in care se afla pana la destinatia unde vrea el insusi sa ajunga, de la ceea ce este clientul la ceea ce poate el, cu adevarat, sa fie.

2. Cum ai descoperit coaching-ul?

Prima mea experienta legata de coaching a fost in 2005, cand am participat, ca manager, la un program foarte cuprinzator si in acelasi timp cu mare aplicabilitate practica, de maximizare a potentialului propriu. Componenta de coaching pe care am experimentat-o in program a avut un puternic impact atat asupra dezvoltarii mele ulterioare cat si asupra dezvoltarii oamenilor pe care, din pozitia mea de manager, am avut oportunitatea de a-i ajuta sa creasca profesional si personal. Acest lucru a devenit posibil prin coaching, mai exact prin crearea cadrului bazat pe increderea atat in propriile competente si resurse cat si in capabilitatea de a le accesa si pune in actiune, pentru realizarea telurilor propuse.

3. Ce reprezinta coaching-ul pentru tine?

Coaching-ul este pentru mine, inainte de toate, modul prin care imi pot trai, la maxim, valorile de autenticitate, (auto)cunoastere si contributie. Imi ofera implinire, pentru ca imi ingaduie sa fac ceea ce imi place, si bucurie, pentru ca imi place ceea ce fac. Prin coaching imi traiesc misiunea de a ajuta fiecare client sa-si identifice propria MISIUNE si sa-si duca la indeplinire cele mai ambitioase si in acelasi timp masurabile obiective, personale si profesionale, aliniate cu propriile valori si credinte.

4. Care sunt mentorii tai in coaching?

Raluca Mohanu, Cristina Eremia, Gerard O’Donovan, Di McLanachan, Marta Gabalewicz-Paul.

5. Te rugam o scurta descriere a mentorului tau

Acesti mentori si oameni minunati au in comun pasiunea, simplitatea, claritatea si naturaletea cu care SUNT coachi si cu care ofera coaching.

6. Ce crezi ca te individualizeaza pe piata de coaching din Romania?

Ceea ce face diferenta pentru mine, ca si coach, este intelegerea profunda a provocarilor clientilor mei. Experienta de business de peste 18 ani in companii multinationale de top, in care am coordonat bugete de zeci de milioane de euro si am ajutat sa creasca, personal si professional, sute de oameni, este un aspect care aduce in coaching valoare, credibilitate si incredere. Clientii simt si apreciaza atunci cand sunt provocati si in acelasi timp profund intelesi si respectati.

7. Cum vezi dezvoltarea coachingului in Romania?

Coaching-ul profesionist, acreditat, avand la baza un standard profesional, cu un cod de etica, competente si valori clare si recunoscute international, va creste si se va dezvolta in Romania, in urmatorii ani.

8. Care este moto-ul tau?

“Everything you focus on grows” – cred cu tarie ca acele aspecte ale vietii pe care ne concentram atentia si in directia carora actionam, cu perseverenta si curaj, sunt cele care cresc si se dezvolta in viata noastra. Si mai cred ca este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa le identificam si sa le crestem pe acelea care ne ajuta sa traim o viata implinita.

9. Ce simti dupa o sesiune de coaching?

Bucuria de a fi contribuit la cresterea constientizarii propriilor competente ale clientului, la (re)descoperirea propriilor abilitati, la identificarea unor noi perspective sau optiuni, si, mai ales, la transformarea unor visuri in actiuni concrete, asumate, care aduc implinire in viata clientului.

10. Care sunt valorile in care crezi?

(Auto)Cunoastere, Autenticitate, Respect, Contributie, Actiune.

11. Care sunt cartile care te-au influentat?

Iubesc mult cartile si am o mare pasiune pentru citit. Sunt, evident, foarte multe carti care au contribuit la formarea mea, atat in profesia de coach, cat si ca om, si mentionez aici doar cateva, care au adus, la momentul potrivit, plusul de valoare, de la bun la excelent: Coaching pentru performanta – John Whitmore, Coaching pur si simplu – Peter Szabo & Daniel Meier, Jocul interior si Munca – Tim Gallwey, Coaching cu NLP – Joseph O’Connor & Andrea Lages, Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen Covey.

12. Ce ai transmite intr-o singura propozitie unui posibil client care viziteaza site-ul ARC?

Ca este in locul potrivit, pentru intalnirea cu coaching-ul profesionist.

13. Ce scoala de coaching ai urmat?

Noble Manhattan Coaching, UK.

14. Cum doresti sa contribui la promovarea coachingul profesionist in Romania?

Prin A FI eu insami un coach profesionist.

15. Ce e cu adevarat important pentru tine in timpul unei sesiuni de coaching?

Un pas facut de CLIENT in calatoria lui de cunoastere de sine, catre ceea ce vrea el, cu adevarat, sa fie.

Interviu cu Dan Dragos Joldes – Coachingul ca o calatorie

Citeste mai departe

Interviu cu Aurel Buculei – Eu cred in coaching

Citeste mai departe

Interviu cu Anabela Maria Hani

Citeste mai departe