ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Interviu cu Nicoleta Doina Radu – Pentru mine coaching-ul reprezinta calea

1. Care este definitia coaching-ului pentru d-voastra?

„- Cu ce se ocupa mama ta?

        – E coach.

– Adica?!  Ce face mai exact?

         – Pai cum sa-ti zi eu tie…ajuta oamenii sa aiba incredere in ei.”

Asa i-a raspuns fiica mea cea mica unei colege de liceu, care era curioasa sa afle cu ce ma ocup. Cautam de mult un fel simplu de e explica oamenilor esenta lucrului meu in coaching si nu am gasit nimic mai potrivit decat cuvintele fiicei mele.

2. Cum ati descoperit coaching-ul?

Calea mea spre coaching s-a deschis tot datorita copilei mele, cu ani in urma cand simteam despre mine ca nu sunt o mama destul de buna pentru ea. Din dorinta arzatoare de a gasi solutii si raspunsuri la propriile mele intrebari, m-am inscris la ceea ce avea sa fie primul meu curs de formare  in Executive Coaching. Asta s-a intamplat in toamna anului 2011.

3. Ce reprezinta coaching-ul pentru d-voastra?

Acum stiu ca pentru mine coaching-ul reprezinta calea. Din primele ore ale cursului despre care va vorbeam, am avut o revelatie, anume aceea ca prin coaching pot sa ii ajut pe alti oameni sa isi vada partile lor bune, se descopere si sa se autodepaseasca permanent. Faza speciala este ca pot sa fac si eu cu mine acelasi lucru in simultan cu oamenii pe care ii antrenez. Mi s-a parut genial asta, ca experienta traita in priza directa la curs, dar mai ales ca stare de constienta atinsa intr-un moment de gratie. Am inteles si am simtit atunci si acolo, un lucru esential pentru viata mea ulterioara: anume ca pot fi eu insami in timp ce ii ajut pe ceilalti sa aiba incredere in ei, sa isi descopere esenta si sa o manifeste apoi cu toata bucuria si recunostinta care decurge din asta. Mi s-a parut absolut minunat sa vad si sa simt lumina care se dezvaluie in interiorul celui care si-a gasit un raspuns la o problema grea, si-a gasit claritatea mintii necesara pentru a lua o decizie mult amanata, si-a gasit curajul sa infrunte o dilema veche sau si-a ales o solutie de abordare a schimbarii mult temute dar la fel de mult dorite. Energia aceea intensa care ii produce pe dinauntru efectul Ahaaa si care ii readuce stralucirea in privire si increderea in propriile forte. De atunci traiesc deplin acest sentiment de plin sufletesc, oridecate ori clientul meu se descopera si se ia in stapanire. Asa am devenit chiar de la primul curs de formare, dependenta pe viata de coaching J.

4. Exista o nisa spre care va indreptati atentia?

Da, exista!. Atentia mea este atrasa de comunicare. In afara de coaching comunicarea este a doua mea pasiune. Daca asociem coachingul cu o orchestra aflata in desfasurarea unei piese muzicale, comunicarea e vioara intai cu siguranta. Oamenii cred despre ei ca stiu sa comunice dar foarte putin inteleg ce afirma si practica ce inteleg. Viata complexa si in viteza ii face pe multi oameni sa nici nu asculte pana la capat, nu mai aud tot ce li se spune, nu inteleg ce au ascultat, nu mai au rabdare cu ceilalti pentru ca nici pe ei insisi nu se mai ingaduie uneori…Trist nu-i asa? Atunci  cum sa fie posibila o comunicare reala in asemenea conditii?! Nisa pe care m-am plasat este coaching si comunicare, pentru stabilirea, corectarea si armonizarea relatiilor dintre oameni. Cel mai mult imi place sa lucrez cu tinerii pentru ca ei au cea mai mare nevoie sa afle devreme aceste cateva lucruri simple si esentiale pentru o viata implinita!

5. Care sunt valorile in care credeti?

Cred cu putere in oameni, ei sunt cea mai nepretuita resursa. Stiu ca in fiecare dintre noi exista ceva deosebit, un nucleu pretios care abia asteapta sa iasa la lumina. Felul in care oamenii ajung la acel miez al lor si felul in care il folosesc dupa aceea, poate sa le schimbe viata in bine din acel moment mai departe. Coaching-ul e un proces prin care oamenii isi pot (re)gasi si manifesta esenta, sinele. Sunt coach. Cred cu tarie in frumusete, adevar, integritate, autenticitate, constienta, diversitate. Si ar mai fi… J.

6. Cum doriti sa contribuiti la promovarea coachingul profesionist in Romania?

Este un lucru dificil, pe care mi-l asum. In opinia mea implica sa fiu un coach autentic. Acest lucru ori il face bine ori deloc. Un demers mediocru mi-ar putea aduce prejudicii si mie dar si profesiei de coaching. Prima contributie personala in materie de promovare am efectuat-o deja in urma cu cativa ani cand am participat la conferinta anuala, am distribuit articolele de promovare a asociatiei si a evenimentului iar ulterior am scris pe blogul meu impresiile personale. De atunci mi-am dorit sa devin membru ARC PRO, lucru care abia in acest an s-a concretizat. Acum de pe aceasta pozitie voi onora cu mai multa greutate acest statut. Dinainte insa de aceasta apartenenta, onorez coachingul profesionist prin stilul meu personal de coaching. Imi cresc constant aptitudinile prin studiu. Imi adaug plus valoare si prin voluntariat, caut ocazii de actiune si de dezvoltare.  Oriunde merg in calitate de coach imi onorez acest statut prin felul in care vorbesc, ascult, intreb, ma comport. Coaching-ul s-a instalat profund in mine si multe din esentele lui mi-au devenit stil de gandire si de exprimare.

7. Ce ati transmite intr-o singura propozitie unui posibil client care viziteaza site-ul ARC?

I-as spune ca impreuna facem lucrurile sa se intample! Acesta este de fapt motto-ul meu. Apoi i-as da datele de contact :).

Interviu cu Nicoleta Doina Radu – Pentru mine coaching-ul reprezinta calea

Citeste mai departe

Interviu cu Alexandru Frumosu – Coachingul un mod de a fi

Citeste mai departe

Interviu cu Aurel Buculei – Eu cred in coaching

Citeste mai departe