ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Interviu cu Alexandra Codleanu – Coaching-ul este o misiune ‘de suflet’

 1. Care este definitia coaching-ului pentru d-voastra?

Life Coaching-ul pe care il livrez se refera la un proces sistematic, colaborativ, co-creativ. Prin acest proces, Clientul (care doreste acest lucru), pornind de la obiectivele pe care si le propune, concepe si pune in practica actiuni concrete care produc schimbari semnificative in modul sau de viata, de gandire.

Pentru mine, relatia Coach – Client este o alianta de lucru prin colaborare, pragmatica in spirit. In opinia mea, atat clientul cat si coachul impartasesc responsabilitatea pentru proces si progresul acestuia.

In Coaching pornesc de la principiul de baza ca orice persoana detine toate resursele (abilitati, cunostinte, potential) necesare atingerii obiectivelor benefice pe care si le propune. Realizarea obiectivelor propuse de Client prin procesul de coaching ii va genera acestuia satisfactie, echilibru, autocunoastere, autocontrol.

 2. Cum ati descoperit coaching-ul?

Am intrat in contact cu conceptul si procesul in anul 2008 cand am apelat din proprie initiativa, la serviciile unui coach specializat si acreditat pentru a-mi imbunatati relatiile de munca si de colaborare in cadrul companiei in care lucram la vremea respectiva.

In anul 2013 am considerat ca sunt pregatita sa devin coach (in urma unei terapii personale de formare psihanalitica de 13 ani de zile, in urma multor participari la sedinte de psihodrama, de constelatii familiale, de formare in NLP (Practitioner, Master, Train the Trainers).

In anul 2016 am inceput o formare (care va dura 6 ani) in aria de Analiza Tranzactionala. 

 3. Ce reprezinta coaching-ul pentru d-voastra?

Reprezinta o misiune personala, ’de suflet’, reprezinta un proces continuu de autodezvoltare si o schimbare de paradigma. Inseamna o responsabilitate (ecologia procesului) in interactiunea cu Clientul din perspectiva eticii profesionale si personale.

 4. Care sunt mentorii d-voastra in coaching?

Ii consider mentori pe cei care m-au ‘insotit’ pe drumul dezvoltarii mele de coaching si pe care ii mentionez cu drag: Gerard O’Donovan (Master Coach si CEO Noble Manhattan), Raluca Mohanu (Master Coach in cadrul scolii Noble Manhattan), Valentina Cojocaru (Master Distributor in Romania a scolii Noble Manhattan), dr. Horea Murgu.

 5. Va rugam o scurta descriere a mentorului d-voastra.

Gerard O’Donovan este un coach profesionist care ‘iubeste fiinta umana’ – un ‘HUcoach’ – si in cadrul scolii caruia am invatat ce frumos si NOBIL este Coaching-ul. Raluca Mohanu este un coach extraordinar care sustine sesiunile de Master Class la scoala Noble Manhattan cu mare profesionalism. Intotdeauna ultimul Master Class al ei este mai bun decat precedentul.

 6. Ce credeti va individualizeaza pe d-voastra?

Ma individualizeaza cunoasterea in profunzime a propriului psihic, empatia, autenticitatea, disciplina, formarea personala continua din mai multe perspective (coaching, NLP, AT, psihodrama, constelatii familiale, terapie personala).

 7. Cum vedeti dezvoltarea coachingului in Romania?

Romania este o piata care ofera cadrul dezvoltarii coachingului, prin diverse scoli si abordari la un inalt nivel de profesionalism. Consider ca exista clienti pentru toti coach-ii profesionisti.

 8. Care sunt previziunile d-voastra in anii urmatori pentru profesia de coaching?

In ceea ce ma priveste, coachingul este a doua formare profunda, (dupa management) si o profesiune de credinta. Voi practica coaching ‘until the end’. Ca ‘role model’ de profesionalism si longevitate – Fanita English (terapeut AT).

 9. Care sunt clientii d-voastra? Exista o nisa spre care va indreptati atentia?

Sunt clientii individual in aria de ‘life coaching’.

 10. Care este moto-ul d-voastra?

Devino ceea ce esti deja! Descopera si Foloseste Resursele Tale Interne! Valorifica Puterea Ta Personala si Traieste cu Gratie

 11. Ce simtiti dupa o sesiune de coaching?

Sunt multumita cand Clientul a avut un ‘AHA moment’, a facut un pas practic in indeplinirea obiectivului propus, sau, chiar a ‘recontractat’ obiectivul in urma unei revelatii

 12. Care sunt valorile in care credeti?

Responsabilitate, autenticitate, toleranta, deschidere.

 13. Ce v-a marcat cel mai mult in experienta de coaching?

In procesul de invatare m-a impresionat pozitiv atitudinea scolii Noble Manhattan. In sesiunile de coaching sunt permanent constienta ca sunt responsabila pentru cadrul / procesul de coaching pe care il ‘ofer’ clientului.

 14. Care sunt cartile care v-au influentat?

Tony Stoltzfus, Coaching Questions – A Coach’s Guide to Powerful Asking Skills.

Joseph O’Connor 2001, NLP Workboobk –  practical guide to achieving the results you want.

Joseph O’Connor NLP: A Practical Guide to Achieving the Results You Want: Workbook Harper Collins 2001.

Henry Kimsey-House, Karen Kimsey-House, Phillip Sandahl and Laura Whitworth published as a third edition at Nicholas Brealey Publishing House in 2011, The Co-Active Coaching Model.

Miles Downey, Effective Coaching: Lessons from the Coach’s Coach (second edition published by CENGAGE Learning.

 15. Ce ati transmite intr-o singura propozitie unui posibil client care viziteaza site-ul ARC?

Pe site-ul ARC gaseste resurse bogate si informatiile necesare si corecte pentru a intelege cum se reflecta si se desfasoara activitatea de coaching in Romania si care sunt profesionistii acestei ‘profesiuni de credinta’. 

 16. Ce scoala de coaching ati urmat?

NOBLE MANHATTAN Ltd. (‘the most caring coaching company in the world’) in programul extins cauprinzand:

  • Practitioner Coach Diploma (PCD)
  • Coaching Fundamentals Certificate
  • Executive and Corporate Coaching Diploma (ECCD)
  • Participare lunara la Master Classes cu supervizare
  • Scoli Rezidentiale

METASYSTEME Coaching – cu formatorul international Alain Cardon

TRANSACTIONAL ANALYSIS TRAINING Yorkshire Training Centre International – terapeut si formator international Dave Spenceley

NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING – 3MING (IANLP) in programul extins:

  • Practitioner Diploma
  • Master Diploma
  • Train The Trainer Diploma  (cu formatorul international Frank Pucellik – unul din fondatorii NLP-ului)

 17. Nominalizati 3 coach din Romania pe care ii recomandati.

Horea MURGU, Raluca MOHANU, Raluca DUMITRU.

 18. Care e obiectivul d-voastra profesional pentru anul 2017?

Sa profesez in aria de coaching

 19. Cum doriti sa contribuiti la promovarea coachingul profesionist in Romania?

Prin participarea activa in comunitati de coaching (formate in jurul scolilor existente), prin sesiuni de training customizat de coaching.

 20. Ce e cu adevarat important pentru d-voastra in timpul unei sesiuni de coaching?

Sa acompaniez clientul in a-si gasi propriul drum spre indeplinirea obiectivului propus prin ascultare activa, autenticitate  intr-un cadru de ‘WE-ness’ – adica alianta de lucru co-creativa in care clientul isi rescrie povestea de viata.

 

 

Interviu cu Horea Murgu – Despre dezvat in coaching

Citeste mai departe

Interviu cu Teodor-Florin Stoica – Am o abordare holistica a oamenilor si lucrurilor.

Citeste mai departe

Interviu cu Anabela Maria Hani

Citeste mai departe