ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Interviu cu Gabriela Dura – Coachingul este un mod de a fi

1)      Cum ai descoperit coaching-ul?

În 2013 am intrat într-un program de evaluare a abilităților de leadership, în cadrul companiei mutinaționale pentru care lucrez. Am trecut prin testul Hogan și, în raportul de evaluare, recomandarea de carieră pentru mine a fost „coaching, training, motivating people”.

Pot să spun că a fost un moment de conștientizare pentru mine, pentru că atunci am înțeles că partea cea mai plină de satisfacții din munca mea, în acel moment, era să ofer suport pentru colegii mei din echipa de vânzări – prin intermediul proiectelor de comunicare pe care le dezvoltam pentru ei – ajutându-i să rămână concentrați și motivați – Mi-am propus atunci să studiez coachingul. Am urmat școala Coaching Partners, am citit cărți despre coaching, leadership, comunicare.  Multe învățăminte valoroase pe care le-am aflat din școala de coaching și din cărți le aplic zilnic, atât în viața profesională cât și în relațiile personale.

Am avut șansa ca, prin poziția de Manager Comunicare Marketing, pe care o ocup în cadrul unei companii multinaționale, să îmi dezvolt și să-mi rafinez de-a lungul timpului abilitățile de comunicare, atât de importante într-un demers de coaching.
2)      Ce reprezintă coaching-ul pentru tine?

Pentru mine coachingul este un mod de a fi, un mod de a privi lumea și pe cei din jur, bazat pe respect și pe aprecierea punctelor forte ale fiecăruia dintre noi. Este o anume înțelepciune care combină arta de a conversa, de a comunica, de a ne comporta cu oamenii, așa încât să-i susținem în drumul spre cea mai bună versiune a lor.

 

3)      Ce crezi că te individualizează pe piața de coaching din România?

Experiența în comunicarea organizațională, cunoașterea din interior a mecanismelor organizaționale, experimentarea “pe viu” a diferitelor stiluri de management și șansa de a putea compara plusurile și minusurile lor. Am ajuns să înțeleg în baza propriei experiențe că performanța unei organizații este condiționată de abordarea unui stil de management bazat pe coaching. Dintr-un motiv simplu: la baza perfomanței oricărei echipe se află respectul pentru oameni. Iar respectul este chiar piatra de temelie a coachingului.

 

4)      Care sunt previziunile tale în anii următori pentru profesia de coaching?

Marile companii multinaționale își dezvoltă echipe de “învățare & dezvoltare”, cu rol de agenți ai coachingului în organizațiile lor. Fac asta pentru că au înțeles că modelul de instruire pe care îl aplică este incomplet și că au nevoie de programe de învățare prin care să se asigure că informațiile furnizate angajaților în cadrul sesiunilor de training ajung să fie însușite și puse în practică. Deasemenea, începe să fie tot mai important rolului managerului în dezvoltarea  echipei. Iar pentru asta, managerii vor trebui să înceapă să iasă din zona de operațional și să-și dezvolte abilități de manager coach.

Din această perspectivă, consider că profesia de coach va avea căutare în zona companiilor multinaționale. Companiile românești vor prelua și ele în timp cultura coachingului pentru că așteptările forței de muncă s-au schimbat mult și angajații își vor dori să migreze acolo unde se simt bine și unde sunt tratați bine.

 

5)      Care sunt clienții tăi? Există o nișă spre care îți îndrepți atenția?

Atenția mea se îndreaptă spre coachingul în organizații, pentru că implică dezvoltarea unor programe complexe, pline de provocări.
6)     Care este moto-ul tău?

 “Everybody deserves somebody who makes them look forward to tomorrow.”
7)     Care sunt valorile în care crezi?

Armonie, respect, empatie, pozitivism, dezvoltare personală continuă.

 

8)     Ce ai transmite într-o singură propoziție unui posibil client care vizitează site-ul ARC?

 Indiferent de domeniul în care simți nevoia să îmbunătățești ceva – profesional sau personal – coachingul te va ajuta să vezi lucrurile și din alte perspective, să găsești soluții, și te va conduce spre următoarea treaptă în dezvoltarea ta personală.
9)     Ce școală de coaching ai urmat?

 Am urmat școala Coaching Partners, iar calificarea mea în coaching este recunoscută de Autoritatea Naționala pentru Calificări și de International Coaching Federation.
10)     Cum dorești să contribui la promovarea coachingul profesionist în Romania?

Lucrez la modele de învățare și dezvoltare complexe, bazate pe coaching, pe care mi-am propus să le promovez în cadrul organizațiilor. Sunt deschisă să împărtășesc din experiența mea – prin participarea la evenimente dedicate coachingului, publicarea de articole, chiar publicarea unei cărți. Deasemenea, urmăresc să mă implic în acțiuni și proiecte de voluntariat care pot contribui la promovarea coachingului profesionist în România.

Interviu cu Alexandru Frumosu – Coachingul un mod de a fi

Citeste mai departe

Interviu cu Gabriela Dura – Coachingul este un mod de a fi

Citeste mai departe

Interviu cu Teodor-Florin Stoica – Am o abordare holistica a oamenilor si lucrurilor.

Citeste mai departe