ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Interviu cu Andreea Prună- Provocarea de a acționa

Te invit să citești interviul cu Andreea Prună Life Coach NLP acreditat de ICF (ACC-Associate Certified Coach), ANC, ICI, SNLP și Master NLP.

Cum ai descoperit coachingul?

Auzisem prima dată de coaching prin facultate, însă nu îmi era foarte clar ce implică mai exact. Am fost fascinată însă de NLP pe vremea aceea și m-a urmărit vreme de 7 ani, până mi-am făcut curajul să investesc în cursuri.

Parcursul a fost următorul: am început cursurile de NLP Practitioner, cu Daniel Bichiș, și ulterior am decis să dezvolt mai departe NLP-ul, printr-un instrument mai “decis”- coachingul.

Pe scurt, ce este coachingul?

Coachingul este în sine despre oameni și despre adevărata lor putere interioară. Noi, ca și însoțitori, suntem prezenți în tot acest proces de schimbare pentru a le crea cadrul potrivit să își descopere răspunsurile proprii la întrebările lor.

Coachingul este un instrument prin care scoți la suprafață resursele ale celui pe care îl acompaniezi și îl centrezi spre atingerea performanțelor dorite.

Ce este implicat și cum funcționează?

Implicați sunt cei care creează un acord, clientul și coach-ul, în prima instanță, însă la un nivel mai profund, este implicat tot sistemul. Cred cu adevărat în procesul de schimbare, este important ai o abordare sistemică, implici fiecare altă persoană, sau obiect care ar putea intervină, susțină și influențeze procesul clientului.

Ce te-a făcut să te hotărăști să devii life coach?

Nu îmi amintesc momentul anume când am decis devin life coach, totul a decurs natural.

Cumva în procesul meu de dezvoltare, ajunsesem și la momentul în care întrebasem: „care este misiunea mea în viață?” Pentru atunci, răspunsul meu a fost simplu- „ vrea contribui în felul meu”. De când eram mai mică, prin generală, urmărea gândul de a lasălumea mai bună decât am găsit-o.

Acesta se pare este instrumentul sau „eticheta” prin care îmi manifest nevoia de a contribui.😊

Care sunt cele mai importante trei calitati ale unui coach?

Oricine decide fie coach, poate fi coach. Ce îl face fie un coach valoros, este intenția din spate. Cred intenția curată din spatele acestui rol, este cea mai importantă. Nu putea-o numi calitate, însă poartă cu sine valori umane importante.

Calitățile? Hmmm…..

Prezența– fiind tu prezent, și însoțitor, creezi un cadru de prezentă, prin care îl încurajezi pe client intre mai profund în interiorul lui și descopere acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru el, în procesul lui de transformare.

Ascultarea activă– cu aceasta calitate poți descoperi care sunt cuvintele care au o încărcătură puternică pentru client și punând focusul pe ele, cu întrebările potrivite, îl ajuți descopere ce este în spatele acelor cuvinte și emoții. Odată ce le-a dat un sens și rol, își permite obțină, mai ușor ce și-a propus.

Tăcerea– cred cu adevărat în puterea tăcerii, oricât de banală și nesemnificativă ar putea părea. Tăcerea, cumulată cu prezentă și empatie, duce procesul de coaching la un nivel mai profund, la un nivel cu adevărat de transformare.

În momentul în care taci, îl inviți pe client, inevitabil, se autocentreze, caute mai adânc în interiorul lui. Liniștea din urma tăcerii, lasăemoțiile iasă la suprafață, oprește discursul prin care își aduce scuze, justificări, și creează spatiu liber pentru a crește cu adevărat.

Ohhh! Capacitatea de a fi împăcat, tu și coach, cu liniștea și tăcerea din spațiu de coaching, te face cu adevărat valoros!

Unde pot găsi un life coach și ce ar trebui să caut la el?

Poți găsi un life coach, pe internet, în grupurile de coachi (ARC Pro, ICF Romania, Top Coah, etc.), la evenimente de networking…. Sursaeste doar un mijloc!

Ce ar trebui cauți la el? Hmmm…. Nu știu!  Poți căuta o oglindă a ta, poți caută un om, poți caută ceva ce este în tine și urmează se întâmple, poți caută ce vrei, important este și găsești! 😊

Ce îți place cel mai mult la coaching?

Îmi place procesul în sine, îmi place cadrul din sesiunea de coaching, îmi place emoția de după și satisfice văd cum rezultatele se intâmplă.

Cum ai descrie călătoria ta prin coaching?

Revelatorie! Cu fiecare client, și cu fiecare experiență cresc și mă dezvolt mai mult!

Care este mesajul tău pentru coachii aspiranți?

Sa indrăznească, să aibe încredere în resursele lor interioare și în cele ale clienților- foarte important! 😊

Care este cea mai mare provocare întâlnită la clienții tăi?

Provocarea de a acționa spre scopul lor măreț și de a crede in intuiția lor.

Ce mă pot aștepta de la tine dupa o sesiune de coaching?

Te poți aștepta la mai multă claritate și încredere de a acționa spre ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

Care sunt cele 5 beneficii cheie pe care crezi că le aduce coachingul?

Îți aduci echilibru în toate domeniile vieții;

Ai mai multă claritate în legătură cu ceea ce vrei să obții, să faci și să fii;

Desoperi soluțiile proprii în atingerea obiectivelor propuse;

Depășești obstacolele ce stau în calea evoluției tale;

Descoperi ce este important cu adevărat pentru tine și acționezi.

Interviu cu Irina Stefanescu – „Imi place ceea ce fac si fac ceea ce-mi place”

Citeste mai departe

Interviu cu Gabriela Dura – Coachingul este un mod de a fi

Citeste mai departe

Interviu cu Dan Dragos Joldes – Coachingul ca o calatorie

Citeste mai departe