ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

ARC – coaching profesionist

ARC – Asociatia Romana pentru Coaching este o organizatie profesionala care reuneste coachii profesionisti din Romania.

Scopul Asociației: Membrii Asociației se asociază în mod deschis și neexclusiv în scopul reprezentării intereselor profesioniștilor în coaching, pentru susținerea durabilă a
unei culturi a coachingului în sistemul socio-economic românesc.

Misiunea Asociației: ARC are ca misiune susținerea și catalizarea evoluției comunității de coaching profesionist din România.
Identitatea Asociației: ARC este un spațiu (nod de întâlnire, hub) al persoanelor și organizațiilor interesate în susținerea valorilor și practicilor coachingului profesionist.

Valorile fundamentale care stau la baza funcționării Asociației sunt: integritate, excelență profesională, respectarea diversității.

Asociația susține aplicarea în România a standardelor naționale și internaționale ale coachingului profesionist. Standardul național recunoscut de către ARC este cel publicat de către Autoritatea Națională pentru Calificări pentru ocupația Specialist în activitatea de coaching – cod COR 242412.

a) European Mentoring and Coaching Council (EMCC);
b) European Coaching Federation (EuCF);
c) International Coaching Federation (ICF);
d) International Association of Coaching Institutes (ICI);
e) International Institute of Coaching and Mentoring (IIC&M);
f) International Association of Coaching (IAC);
g) Association for Coaching (AC).

Lista cu standardele nationale si internationala de mai sus poate fi revizuita anual in Adunarea Generala, la propunerea Colegiului Director.

a) C1 coach cu acreditare internationala (persoana fizica);
b) C2 coach cu certificare ANC, fara acreditare internationala (persoana fizica);
c) C3 coach cu formare in coaching (non-ANC) finalizata, fara acreditare internaționala (persoana fizica);
d) S1 simpatizant (persoana fizica);
e) O1 scoala de coaching (organizatie);
f) O2 furnizor de servicii de coaching (organizatie);
g) S2 organizatie deschisa catre coaching (organizatie).

Asociatia s-a infiintat in anul 2008.

Fondatorii Asociatiei Romane pentru Coaching

Activitatile ARC:

Conferinta anuala de coaching Challenges of Coaching – prima editie avand loc in anul 2009- reuneşte formatori, coachi si studenti ai celor mai importante scoli de coaching din Romania dar si directori de companii si directori ai departamentelor de resurse umane interesati de acest domeniu in dezvoltare rapida. Scopul conferintei este oferirea unui context dinamic de impartasire a experientei diverselor scoli, care sa favorizeze construirea comunitatii de coaching in jurul ideii de profesionalizare la standarde internationale a coaching-ului din Romania.
Conventia anuala a coachilor profesionisti din Romania Opportunities of Coaching – prima editie avand loc in anul 2014- reuneşte coachii profesionisti din Romania in spiritul profesionalizarii si consolidarii comunitatii de coaching profesionist din Romania.

Specificul activitatii de coaching:

Specialistul în activitatea de coaching oferă servicii de învățare non-formală și dezvoltare personală sau organizațională persoanelor care prin aceste servicii doresc să schimbe ceva important în viața lor personală, profesională sau în organizația lor, să-și îmbunătățească performanțele în activitățile pe care le desfășoară sau în relațiile cu ceilalți.Intervenția specializată a specialistului în activitatea de coaching constă în asistarea și ghidarea clientului cu mijloace și instrumente specifice în a-și manifesta capacitățile potențiale, a-și defini sau clarifica obiective specifice, a identifica resurse și blocaje, a-și înțelege propriile perspective și percepții, a înțelege contextul mai larg în care acționează, a avea încredere în forțele proprii, a învăța să caute și să aleagă soluții viabile, a elabora planuri de acțiune, a stabili modalități optime de monitorizare a propriilor rezultate.Activitatea specialistului în activitatea de coaching se fundamentează pe principiile respectului pentru client ca expert în viața și activitatea sa – client care are resurse, dispune de creativitate și este capabil de dezvoltare în direcția dorită de acesta.

Coachingul reprezinta metoda utilizata pe plan international de peste 15 ani, pentru obţinerea de rezultate de excepţie in ceea ce priveste cresterea performantei individuale si a echipelor, cu predilectie in companii, organizatii si institutii.