ARC Pro - Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania

Despre ARC Pro

ARC Pro – Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania este o organizatie profesionala care reuneste coachii profesionisti din Romania si a fost fondata in anul 2008 de catre un grup format la acea vreme din coachi acreditati sau in curs de acreditare internationala.

Obiectivul ARC Pro este sa promoveze in tara standarde profesionale de coaching la nivelul cerut de cele mai importante asociatii profesionale internationale care ofera certificari in acest domeniu:

  • European Mentoring and Coaching Council (EMCC)
  • European Coaching Federation (EuCF)
  • International Coaching Federation (ICF)
  • International Association of Coaching Institutes (ICI)
  • International Institute of Coaching and Mentoring (IIC&M)
  • International Association of Coaching (IAC)
  • Association for Coaching (AC).

Asociatia a elaborat, in anul 2014, primul STANDARD OCUPATIONAL pentru ocupatia de SPECIALIST IN ACTIVITATEA DE COACHING, cod COR 242412. Gasiti standardul AICI.

Definitia ARC Pro pentru Coaching profesional

„Coachingul este acompanierea dialogului clientului (con)centrat pe obtinerea unui rezultat.”

Coachingul este o relatie sustinuta care permite oamenilor sa isi imbunatateasca semnificativ performantele si sa obtina rezultate remarcabile, atat la nivel personal cat si la nivel profesional.

Datorita rezultatelor obtinute pe parcursul celor peste 20 de ani de existenta in practica internationala, coachingul a devenit o resursa permanenta si de incredere atat in viata privata cat si in organizatii.

Doua elemente diferentiaza coachii acreditati, membri ai ARC Pro – Asociatia Romana pentru Coaching Profesionist:
1. importanta acordata unei acreditari profesionale internationale si/sau unei certificari nationale ANC;

2. aderarea la Codul Etic profesional al ARC Pro, aliniat la randul sau standardelor internationale. Serviciile de coaching oferite sunt oferite intr-un cadru sustinut de principii etice la cel mai inalt nivel, care acopera atat cerintele ICF cat si cele EMCC (Codul Etic al ARC este publicat pe site-ul www.coaching-arc.ro).

Specificul activitatii de coaching

Coaching-ul s-a nascut si inspirat din sport, “certificatul de nastere” al acestuia fiind cartea “The inner game of tennis” scrisa de Tim Gallwey in anii ’70. Acesta a constat ca sportivii obtin rezultate mai bune in momentul in care se confrunta cu intrebari deschise legate de modul de a-si imbunatati performanta. Astfel, ei isi concentreaza atentia asupra unor tehnici noi, aplicabile in urmatoarea competitie, si nu pe ceea ce au gresit in competitia precedenta.

Asociatia adera la acea formula de coaching care onoreaza clientul ca expert in viata si munca sa si presupune ca fiecare client este creativ, intreg si plin de resurse.

Interventia specializată a coachului profesionist faciliteaza un proces de invatare non-formala si constă in asistarea si ghidarea clientului cu mijloace si instrumente specifice pentru:

– a-si manifesta capacitatile potentiale;
– a-si defini sau clarifica obiective specifice;
– a identifica resurse si blocaje, a-si intelege propriile perspective si perceptii;
– a intelege contextul mai larg in care actioneaza;
– a avea incredere in fortele proprii;
– a invata sa caute si sa aleaga solutii viabile;
– a elabora planuri de actiune;
– a actiona sustinut in directia obtinerii rezultatelor dorite;
– a stabili modalitati optime de monitorizare a propriilor rezultate.

In acest mod, coachingul se concentreaza pe situatia actuala a clientului si pe ceea ce el doreste sa obtina in viitorul imediat. In final, aceasta interactiune va aduce claritate si va orienta clientul catre actiune. De aceea coachii membri ARC considera rezultatele procesului de coaching ca fiind numai meritul intentiilor, alegerilor si actiunilor clientului.
Angajamentul solemn (garantia etica) a coachilor membri ARC Pro

„In calitatea mea de coach profesionist, marturisesc si ma oblig sa respect obligatiile etice ale acestui Cod in relatia mea cu clientii si colegii. Ma declar de acord sa respect si sa aplic acest Cod Etic Profesional (ARC Pro), sa tratez oamenii cu respect si sa le respect independenta si demnitatea de fiinte umane. Daca voi incalca acest Cod de Etica sau parti ale sale sunt de acord ca ARC Pro din proprie initiativa si prin vointa singura a sa sa ma faca raspunzator de faptele si pozitiile mele. Aceasta responsabilitate pe care mi-o asum fata de ARC Pro ma poate duce, daca incalc acest Cod, sau parti ale sale, la pierderea drepturilor mele de apartenenta profesionala la comunitatea membrilor sau asociatilor ARC Pro.”

*Coachingul reprezinta metoda utilizata pe plan international de peste 15 ani, pentru obţinerea de rezultate de excepţie in ceea ce priveste cresterea performantei individuale si a echipelor, cu predilectie in companii, organizatii si institutii.